Agrokoru rješenje Hanfe nije problem

Bez autora
Oct 06 2011

Rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga da je za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja ne predstavlja problem poslovanju Agrokora. Hanfa je na svojim internetskim stranicama izdala rješenje prema kojem Agrokoru nalaže da objavi ponudu za preuzimanje društva Belje. Riječ je o 32 posto dionica na burzi. Kako je ova obveza nastala još 2007., Agrokor bi za njih trebao platiti čak 790 milijuna kuna. Hanfa je utvrdila da je Agrokor morao objaviti ponudu nakon dokapitalizacije Belja, a sve njegove protuargumente je odbacila. Riječ je o vrlo visokoj financijskoj obvezi koja bi mogla dovesti u pitanje i Agrokorovo nastojanje da preuzme slovenski Mercator. Hanfa je utvrdila da Agrokor posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu. Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, osoba koja je na temelju ponude za preuzimanje stekla manje od 75 posto dionica s pravom glasa, obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje u slučaju daljnjeg stjecanja dionica.

Agrokoru rješenje Hanfe nije problemRješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga da je za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja ne predstavlja problem poslovanju Agrokora, izjavila je direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora Anja Linić.

Hanfa je na svojim internetskim stranicama izdala rješenje prema kojem Agrokoru nalaže da objavi ponudu za preuzimanje društva Belje. Riječ je o 32 posto dionica na burzi. Kako je ova obveza nastala još 2007., Agrokor bi za njih trebao platiti čak 790 milijuna kuna. Hanfa je utvrdila da je Agrokor morao objaviti ponudu nakon dokapitalizacije Belja, a sve njegove protuargumente je odbacila.

Riječ je o vrlo visokoj financijskoj obvezi koja bi mogla dovesti u pitanje i Agrokorovo nastojanje da preuzme slovenski Mercator.

Hanfa je utvrdila da Agrokor posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu. Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, osoba koja je na temelju ponude za preuzimanje stekla manje od 75 posto dionica s pravom glasa, obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje u slučaju daljnjeg stjecanja dionica. Zbog toga je Agrokoru naloženo da u roku od 60 dana podnese zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje. Agrokor u roku od 15 dana mora platiti i 2.000 kuna u korist državnog proračuna te naknadu od 20.000 kuna u korist Hanfe.

Uprava Zagrebačke burze donijela je, pak, rješenje o prekidu trgovanja dionicama Belja kako bi se investicijska javnost potpuno i točno informirala o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje te tvrtke. Trgovanje dionicama Belja zaustavljeno je do kraja današnjeg trgovinskog dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik